01DM SkateElefsinaDimitrisMichalakisForOnassisStegi 01DM SkeitElefsinaDimitrisMichalakisForOnassisStegi MG 6717 3

Η Actionplay, κατόπιν ανάθεσης από το Ίδρυμα Ωνάση και στα πλαίσια δωρεάς του Ιδρύματος προς τον Δήμο Ελευσίνας, προχώρησε στην ανάπλαση παλαιών και δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων με στόχο την αναζωογόνηση της περιοχής και την δυνατότητα να δώσει ο Δήμος Ελευσίνας στους κατοίκους της ευκαιρίες άθλησης και παιχνιδιού.

01DM SkateElefsinaDimitrisMichalakisForOnassisStegi 01DM SkeitElefsinaDimitrisMichalakisForOnassisStegi MG 6786
Φωτογραφία: Μιχαλάκης Δημήτρης

Ο αθλητισμός διδάσκει ότι η συμμετοχή και η προσπάθεια, είναι σημαντικά στοιχεία της ζωής. Όχι προσπάθεια με κάθε μέσον, αλλά με σεβασμό στους κανόνες που οι αρχαίοι Έλληνες συμπύκνωσαν στον ορισμό «ευ αγωνίζεσθαι». Τόσο το ατομικό όσο και το ομαδικό παιχνίδι, το καθένα με τα δικά του οφέλη, επηρεάζουν σημαντικά την εξέλιξη ενός ανθρώπου. Και τα δύο είναι αποτέλεσμα της έμφυτης τάσης για παρατήρηση και κοινωνικοποίηση και θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης, κυρίως των νέων. Παράλληλα, ο πολιτισμός είναι η καθημερινή τριβή με τον διπλανό μας, τον συμπολίτη μας˙ είναι ο τρόπος που επικοινωνούμε. Η αποδοχή του νικητή και ο σεβασμός στον ηττημένο προάγει τον αθλητικό πολιτισμό. Ο συνδυασμός όλων αυτών αποτελούν τον απώτερο στόχο αυτής της ανανέωσης.

Αναβάθμιση αθλητικών υποδομών σε σχολεία του Δήμου Ελευσίνας

Όλα ξεκίνησαν με τις παρεμβάσεις αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων στο 2ο Λύκειο και 2ο – 4ο Γυμνάσιο Ελευσίνας.  Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν την αποκατάσταση των αθλητικών δαπέδων ενός γηπέδου μπάσκετ στο 2Ο Λύκειο Ελευσίνας, ενός γηπέδου μπάσκετ και ενός γηπέδου βόλεϊ στο 2Ο – 4Ο Γυμνάσιο Ελευσίνα με ειδικό αντιολισθητικό τάπητα.

actionplay acrylicfloors elefsina ariona
actionplay acrylicfloors elefsina ariona 5
DJI 0690

Κατασκευή skatepark

Το νέο skatepark, στον υπαίθριο χώρο άθλησης επί της οδού Μαρίας Κιουρή στην Ελευσίνα, αποτελείται από ένα υπέροχο Bowl με Quarter pipe, το οποίο από μόνο του είναι μια πίστα που ονειρεύονται όλοι οι skaters, ένα απλό Quarter pipe και ένα straight rail. Το πάρκο έχει ελεγχθεί  και πιστοποιηθεί σύμφωνα με το  πρότυπο EN14974:2019 από διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης. Την ολοκλήρωση της κατασκευής ακολούθησε μια ακόμη πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση καλώντας τον graffiti artist GERA 1 να μεταμορφώσει χρωματικά τον συγκεκριμένο χώρο.

01DM SkateElefsinaDimitrisMichalakisForOnassisStegi 01DM SkeitElefsinaDimitrisMichalakisForOnassisStegi MG 6104
Φωτογραφία: Μιχαλάκης Δημήτρης

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ (Ευαγγελία Νάκα Ιστορικός Τέχνης – Επιμελήτρια)

“Το ολοκαίνουργιο έργο του GERA 1 στην επιδαπέδια επιφάνεια του skatepark Akropolis στην Ελευσίνα, το οποίο χρειάστηκε 16 μέρες και περίπου 120 λίτρα χρώματος για να ολοκληρωθεί, επιχειρεί να αναδείξει τη σύγχρονη φυσιογνωμία αυτής της σπουδαίας πόλης, χωρίς να παραλείπει το πλούσιο και έντονο παρελθόν της.

Αντλώντας έμπνευση από το γνωστό μπαρόκ γλυπτό του Gian Lorenzo Bernini, το οποίο αναπαριστά την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, ο καλλιτέχνης τολμά να ανανοηματοδοτήσει τον γνωστό μύθο και να φωτίσει μια νέα ερμηνεία του, τονίζοντάς τη στιγμή της έντονης προσπάθειας της Περσεφόνης να απελευθερωθεί και την επιθυμία της να παραμείνει στο πάνω κόσμο των ζωντανών.

Μέσα από μια εκρηκτική πολυχρωμία, ο Gera τοποθετεί στο κέντρο της σύνθεσής του τη μορφή της Περσεφόνης, ταυτίζοντας τη συμβολικά με μορφή κάθε νέας γυναίκας: ενδεχομένων κάθε Περσεφόνης, η οποία είναι ικανή να φέρει την αναγέννηση, την άνοιξη και την έλευση μιας νέας χαρμόσυνης πραγματικότητας, όπως πρέσβευε ανέκαθεν η Ελευσίνα με την ετυμολογία και τους μύθους της. Οι μορφές και η σύνθεση του νέου αυτού έργου βρίσκονται σε μια δυναμική κίνηση, διεκδικούν τη ζωντανή ύπαρξή τους σήμερα και ανανοηματοδοτούν πανάρχαιες αλλά και διαχρονικές έννοιες”.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

default
Φωτογραφία: Ορφέας Καλαφάτης
SkatePark 13@Giagkos Papadopoulos
Φωτογραφία: Παπαδόπουλος Γιάγκος

Ο Δήμος Ελευσίνας αποτελούσε την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2023 και βρισκόταν στο επίκεντρο προσοχής πολλών. Έτσι, η ανανέωση αυτής της διαχρονικά βιομηχανικής πόλης, ήρθε να δώσει μια νέα πνοή και καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους της και ειδικά στην νέα γενιά.

Καλούνται, λοιπόν, μικροί και μεγάλοι, που αγαπούν τα συγκεκριμένα αθλήματα, να απολαύσουν τις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις στον Δήμο Ελευσίνας!

02@Panos Kefalos 2
Φωτογραφία: Κέφαλος Πάνος

Στοιχεία Επικοινωνίας